Domáca zmrzlina: 7 jednoduchých a zdravých receptov

Zmrzlina z tvarohu a manga

Leto je tu a s ním aj túžba po osviežujúcich pochúťkach. Jednou z najobľúbenejších volieb počas horúcich dní je zmrzlina. Ak patríte medzi tých, ktorí radi počas leta experimentujú, máme pre vás recepty na domácu zmrzlinu. Jej príprava je jednoduchá, zdravá a nevyžaduje ani veľa času.

 

1. Zmrzlina z tvarohu a manga 

Tento recept je skvelý pre tých, ktorí sa vyhýbajú smotane, ale zároveň túžia po krémovej a chutnej zmrzline. Stačí vám len niekoľko ingrediencií a mixér.

Ingrediencie:

  • 1 zrelé mango,
  • 200 g tvarohu (alebo rastlinnej alternatívy, sójového tvarohu),
  • 4 polievkové lyžice medu (alebo iného sladidla podľa preferencie),
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu alebo balíček vanilkového cukru.

Postup:

  1. Mango ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte mango s tvarohom, medom a vanilkou do hladka.
  3. Zmes nalejte do formy a nechajte ju v mrazničke minimálne 4 hodiny.
  4. Podávajte a užívajte si zdravú a osviežujúcu zmrzlinu.

Zmrzlina z tvarohu a manga

 

2. Banánovo-čokoládová zmrzlina

Banány sú vynikajúce pre prípravu krémovej zmrzliny a keď k nim pridáme trochu kakaa, vznikne skutočne delikátna kombinácia.

Ingrediencie:

  • 3 zrelé banány,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 1-2 polievkové lyžice medu (alebo iného sladidla),
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu,
  • smotana, mlieko alebo tvaroh (podľa chuti a preferencií).

Postup:

  1. Banány ošúpte a dajte zamraziť. 
  2. Potom ich pokrájajte na menšie kúsky.
  3. V mixéri zmiešajte banány s kakaom, medom a vanilkovým extraktom, kým nebude zmes úplne hladká.
  4. Pridať môžete akúkoľvek tekutú ingredienciu alebo ponechať v mrazničke iba banány a kakao s troškou sladidla. To ani nemusí byť potrebné, ak sú banány zrelé.
  5. Nalejte do formy a nechajte v mrazničke aspoň 4 hodiny.
  6. Podávajte a užívajte si skvelú kombináciu banánu a čokolády.

Banánovo-čokoládová zmrzlina

 

3. Zdravá kokosová zmrzlina (bez laktózy)

Kokosová zmrzlina je skvelá voľba pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť laktóze. Tento recept je mimoriadne jednoduchý a chutný.

Ingrediencie:

Postup:

  1. Kokosové mlieko a kokosový olej zmiešajte s medom alebo sirupom a vanilkou.
  2. Zmes nalejte do formy na zmrzlinu alebo plastovej nádoby.
  3. Nechajte zamraziť na 4 až 6 hodín.
  4. Podávajte a vychutnajte si jemnú a osviežujúcu kokosovú zmrzlinu.

Zdravá kokosová zmrzlina

 

4. Zmrzlina z jahôd a mandľového mlieka (vegánska)

Tento recept je ideálny pre vegánov a tých, ktorí sa vyhýbajú laktóze. Jahody sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré robia z tejto zmrzliny skvelú voľbu na letné osvieženie.

Ingrediencie:

  • 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd,
  • 200 ml mandľového mlieka (môže byť aj kokosové),
  • 2 polievkové lyžice agáve sirupu alebo javorového sirupu,
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Jahody umyte a nakrájajte na menšie kúsky (ak používate mrazené jahody, nechajte ich chvíľu rozmraziť).
  2. V mixéri zmiešajte jahody, mandľové mlieko, agáve sirup a vanilkový extrakt do hladka.
  3. Nalejte zmes do formy a nechajte v mrazničke minimálne 4 hodiny.
  4. Podávajte a vychutnávajte si osviežujúcu jahodovú zmrzlinu.

Zmrzlina z jahôd a mandľového mlieka

 

5. Avokádová zmrzlina s limetkou

Avokádo je nielen výživné, ale aj ideálne na prípravu krémovej zmrzliny. V kombinácii s limetkou dostane vaša zmrzlina príjemnú sviežosť.

Ingrediencie:

  • 3 zrelé avokáda,
  • polovica bieleho jogurtu (5-7 polievkových lyžíc),
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • 5 polievkových lyžíc kondenzovaného mlieka (môžete vynechať),
  • šťava z 1 limetky,
  • 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu.

Postup:

  1. Avokáda ošúpte a vyberte kôstky.
  2. V mixéri zmiešajte avokádo a jogurt, pridajte kondenzované mlieko a šťavu z limetky.
  3. Smotanu na šľahanie zmeňte na hustú šľahačku.
  4. Avokádovú zmes a šľahačku zľahka premiešajte.
  5. Nalejte zmes do formy a nechajte ju v mrazničke aspoň 4 hodiny.
  6. Podávajte a užívajte si exotickú a krémovú avokádovú zmrzlinu.

Avokádová zmrzlina s limetkou

 

6. Zmrzlina z čučoriedok a jogurtu (bez laktózy)

Tento recept je ideálny na osvieženie a je plný antioxidantov vďaka čučoriedkam.

Ingrediencie:

  • 200 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených),
  • 200 g bezlaktózového jogurtu alebo rastlinného jogurtu,
  • 2 polievkové lyžice medu alebo iného sladidla,
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Čučoriedky zmixujte s jogurtom, medom a vanilkovým extraktom do hladka.
  2. Nalejte zmes do formy na zmrzlinu alebo nádoby.
  3. Nechajte zamraziť aspoň 4 hodiny.
  4. Podávajte a vychutnávajte si osviežujúcu čučoriedkovú zmrzlinu.

Zmrzlina z čučoriedok a jogurtu

 

7. Zmrzlina z ananásu a kokosu

Ananás a kokos sú tropické príchute, ktoré sa dokonale dopĺňajú a vytvárajú osviežujúci a zdravý dezert.

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvého alebo mrazeného ananásu,
  • 200 ml kokosového mlieka z plechovky,
  • 1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu.

Postup:

  1. Ananás nakrájajte na maličké kúsky a vložte do mixéra.
  2. Pridajte kokosové mlieko a med a mixujte, kým nebude zmes hladká.
  3. Nalejte do formy na nechajte v mrazničke minimálne 4 hodiny.
  4. Podávajte a vychutnávajte si tropickú zmrzlinu.

Zmrzlina z ananásu a kokosu

 

Domáca zmrzlina je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať osviežujúci dezert bez pridaných chemikálií a zbytočných prísad. Nezabudnite prispôsobiť sladidlá podľa vlastnej chuti, aby ste si užili zmrzlinu presne tak, ako ju máte radi. A ak máte chuť experimentovať s vlastnými nanukmi, investujte do foriem a potešte seba aj svojich blízkych. 

A nezabudnite: K dokonalej atmosfére letných večerov patrí aj krásna vonná sviečka od Puella :)