Leto je tu a s ním aj túžba po osviežujúcich pochúťkach. Jednou z najobľúbenejších volieb počas horúcich dní je zmrzlina. Ak patríte medzi tých, ktorí radi počas leta experimentujú, máme pre vás recepty na domácu zmrzlinu. Jej príprava je jednoduchá, zdravá a nevyžaduje ani veľa času.
1. Zmrzlina z tvarohu a manga
Tento recept je skvelý pre tých, ktorí sa vyhýbajú smotane, ale zároveň túžia po krémovej a chutnej zmrzline. Stačí vám len niekoľko ingrediencií a mixér.
Ingrediencie:
- 1 zrelé mango,
- 200 g tvarohu (alebo rastlinnej alternatívy, sójového tvarohu),
- 4 polievkové lyžice medu (alebo iného sladidla podľa preferencie),
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu alebo balíček vanilkového cukru.
Postup:
- Mango ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte mango s tvarohom, medom a vanilkou do hladka.
- Zmes nalejte do formy a nechajte ju v mrazničke minimálne 4 hodiny.
- Podávajte a užívajte si zdravú a osviežujúcu zmrzlinu.
2. Banánovo-čokoládová zmrzlina
Banány sú vynikajúce pre prípravu krémovej zmrzliny a keď k nim pridáme trochu kakaa, vznikne skutočne delikátna kombinácia.
Ingrediencie:
- 3 zrelé banány,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 1-2 polievkové lyžice medu (alebo iného sladidla),
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu,
- smotana, mlieko alebo tvaroh (podľa chuti a preferencií).
Postup:
- Banány ošúpte a dajte zamraziť.
- Potom ich pokrájajte na menšie kúsky.
- V mixéri zmiešajte banány s kakaom, medom a vanilkovým extraktom, kým nebude zmes úplne hladká.
- Pridať môžete akúkoľvek tekutú ingredienciu alebo ponechať v mrazničke iba banány a kakao s troškou sladidla. To ani nemusí byť potrebné, ak sú banány zrelé.
- Nalejte do formy a nechajte v mrazničke aspoň 4 hodiny.
- Podávajte a užívajte si skvelú kombináciu banánu a čokolády.
3. Zdravá kokosová zmrzlina (bez laktózy)
Kokosová zmrzlina je skvelá voľba pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť laktóze. Tento recept je mimoriadne jednoduchý a chutný.
Ingrediencie:
- 400 ml kokosového mlieka,
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja,
- 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu,
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu.
Postup:
- Kokosové mlieko a kokosový olej zmiešajte s medom alebo sirupom a vanilkou.
- Zmes nalejte do formy na zmrzlinu alebo plastovej nádoby.
- Nechajte zamraziť na 4 až 6 hodín.
- Podávajte a vychutnajte si jemnú a osviežujúcu kokosovú zmrzlinu.
4. Zmrzlina z jahôd a mandľového mlieka (vegánska)
Tento recept je ideálny pre vegánov a tých, ktorí sa vyhýbajú laktóze. Jahody sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré robia z tejto zmrzliny skvelú voľbu na letné osvieženie.
Ingrediencie:
- 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd,
- 200 ml mandľového mlieka (môže byť aj kokosové),
- 2 polievkové lyžice agáve sirupu alebo javorového sirupu,
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu.
Postup:
- Jahody umyte a nakrájajte na menšie kúsky (ak používate mrazené jahody, nechajte ich chvíľu rozmraziť).
- V mixéri zmiešajte jahody, mandľové mlieko, agáve sirup a vanilkový extrakt do hladka.
- Nalejte zmes do formy a nechajte v mrazničke minimálne 4 hodiny.
- Podávajte a vychutnávajte si osviežujúcu jahodovú zmrzlinu.
5. Avokádová zmrzlina s limetkou
Avokádo je nielen výživné, ale aj ideálne na prípravu krémovej zmrzliny. V kombinácii s limetkou dostane vaša zmrzlina príjemnú sviežosť.
Ingrediencie:
- 3 zrelé avokáda,
- polovica bieleho jogurtu (5-7 polievkových lyžíc),
- 200 ml smotany na šľahanie,
- 5 polievkových lyžíc kondenzovaného mlieka (môžete vynechať),
- šťava z 1 limetky,
- 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu.
Postup:
- Avokáda ošúpte a vyberte kôstky.
- V mixéri zmiešajte avokádo a jogurt, pridajte kondenzované mlieko a šťavu z limetky.
- Smotanu na šľahanie zmeňte na hustú šľahačku.
- Avokádovú zmes a šľahačku zľahka premiešajte.
- Nalejte zmes do formy a nechajte ju v mrazničke aspoň 4 hodiny.
- Podávajte a užívajte si exotickú a krémovú avokádovú zmrzlinu.
6. Zmrzlina z čučoriedok a jogurtu (bez laktózy)
Tento recept je ideálny na osvieženie a je plný antioxidantov vďaka čučoriedkam.
Ingrediencie:
- 200 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených),
- 200 g bezlaktózového jogurtu alebo rastlinného jogurtu,
- 2 polievkové lyžice medu alebo iného sladidla,
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu.
Postup:
- Čučoriedky zmixujte s jogurtom, medom a vanilkovým extraktom do hladka.
- Nalejte zmes do formy na zmrzlinu alebo nádoby.
- Nechajte zamraziť aspoň 4 hodiny.
- Podávajte a vychutnávajte si osviežujúcu čučoriedkovú zmrzlinu.
7. Zmrzlina z ananásu a kokosu
Ananás a kokos sú tropické príchute, ktoré sa dokonale dopĺňajú a vytvárajú osviežujúci a zdravý dezert.
Ingrediencie:
- 300 g čerstvého alebo mrazeného ananásu,
- 200 ml kokosového mlieka z plechovky,
- 1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu.
Postup:
- Ananás nakrájajte na maličké kúsky a vložte do mixéra.
- Pridajte kokosové mlieko a med a mixujte, kým nebude zmes hladká.
- Nalejte do formy na nechajte v mrazničke minimálne 4 hodiny.
- Podávajte a vychutnávajte si tropickú zmrzlinu.
Domáca zmrzlina je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať osviežujúci dezert bez pridaných chemikálií a zbytočných prísad. Nezabudnite prispôsobiť sladidlá podľa vlastnej chuti, aby ste si užili zmrzlinu presne tak, ako ju máte radi. A ak máte chuť experimentovať s vlastnými nanukmi, investujte do foriem a potešte seba aj svojich blízkych.
A nezabudnite: K dokonalej atmosfére letných večerov patrí aj krásna vonná sviečka od Puella :)