Ako odstrániť škvrny na oblečení? Poradíme vám

Každý z vás to zažil – moment, keď nešťastná nehoda poznačí váš obľúbený kúsok oblečenia. Či už ide o nečakane rozliaty pohár vína alebo záhadnú mastnú škvrnu, ktorá sa objavila pri varení, škvrny na oblečení vás môžu neraz pekne potrápiť. Našťastie, existujú však osvedčené metódy a triky, ktoré vám pomôžu vrátiť oblečeniu jeho pôvodnú krásu.

 

škvrna od makeupu

Nečakajte a reagujte čo najrýchlejšie

Kľúčom k úspešnému odstráneniu škvŕn z oblečenia je rýchla reakcia. Čím skôr začnete škvrnu ošetrovať, tým lepšie.

 

Hneď ako si teda všimnete škvrnu, namočte ju do studenej vody alebo aplikujte vhodný čistiaci prostriedok, aby ste zabránili jej zaschnutiu a usadzovaniu v tkanine. 

 

Tento jednoduchý, ale efektívny krok môže byť rozhodujúci pre zachovanie vášho obľúbeného odevu v bezchybnom stave.

 

Tipy na domáce prostriedky na odstránenie škvŕn na oblečení

Jednoduché a efektívne metódy na odstraňovanie škvŕn zahŕňajú rôzne klasické domáce prostriedky, ktoré sa často nachádzajú v každej domácnosti. Medzi obľúbené patria napríklad biely ocot a sóda bikarbóna, ktoré dokážu zázračne pôsobiť proti mastným škvrnám. Citrónová šťava je skvelým pomocníkom pri odstraňovaní škvŕn od potu.

 

Tieto prostriedky sú nielen dostupné, ale aj šetrné k životnému prostrediu a často účinnejšie než komerčné čistiace prípravky.

 

Použiť môžete aj žlčové mydlo

Žlčové mydlo dostupné v mnohých drogériách predstavuje ďalšiu spoľahlivú voľbu pri odstraňovaní škvŕn z oblečenia. Ak ste ešte nezačlenili toto zázračné mydlo do svojej domácnosti, rozhodne je to investícia, ktorá sa oplatí. 

 

Dajte si však pozor pri odstraňovaní škvŕn z farebných alebo čiernych textílií. Žlčové mydlo môže byť natoľko účinné, že niekedy dokáže aj vybieliť farbu oblečenia.

 

Ako postupovať pri rôznych typoch škvŕn?

pranie škvŕn na oblečení

Každá škvrna si vyžaduje osobitný prístup:

  • Škvrny od vína

Pri škvrnách od vína použite zmes soli a citrónovej šťavy. Soľ pohltí prebytočnú tekutinu a citrón pomôže rozpustiť farebné pigmenty. Pre odolnejšie škvrny použite zmes bieleho octu a vody.

 

  • Škvrny od oleja

Olejové škvrny sú náročnejšie. Aplikujte na ne tenkú vrstvu jedlej sódy, ktorá absorbuje olej, a následne oblečenie vyperte v teplej vode.

 

  • Škvrny od atramentu

Na atrament použite lieh alebo odlakovač na nechty. Nanesenie týchto látok pomôže rozpustiť atrament a umožní jeho ľahšie odstránenie. Po odstránení škvrny opláchnite odev studenou vodou.

 

  • Škvrny od makeupu

Aplikujte na škvrnu odličovač alebo alkohol, ktorý pomôže rozpustiť makeup. Potom škvrnu opatrne opláchnite studenou vodou. Ak je to potrebné, opakujte proces a následne oblečenie vyperte ako obvykle.

 

  • Škvrny od krvi

Škvrny od krvi ošetrujte iba studenou vodou, pretože teplá voda môže krv fixovať do tkaniny.

 

Na škvrnu aplikujte soľný roztok alebo jemný prací prostriedok. Potom odev opláchnite a vyperte ako obvykle.

 

  • Škvrny od kečupu alebo omáčky

Pomocou noža alebo vidličky odstráňte prebytočný kečup alebo omáčku, aby ste sa vyhli ich vtieraniu do látky. Potom opláchnite textíliu z rubovej strany prúdom studenej vody. 

 

Následne do odevu votrite vybraný tekutý prací prostriedok a operte ho ako zvyčajne, podľa symbolov uvedených na etikete oblečenia.

 

Nezabúdajte na správnu starostlivosť o tkaniny

Pri odstraňovaní škvŕn je rovnako dôležité pamätať na starostlivosť o tkaniny. Rôzne materiály vyžadujú rôzne metódy čistenia a nie všetky čistiace prostriedky sú vhodné pre každý typ látky.

 

Napríklad delikátne tkaniny ako hodváb a vlna sa môžu príliš agresívnymi chemikáliami alebo vysokými teplotami poškodiť. Preto je vždy dôležité skontrolovať etiketu so symbolmi na pranie a dodržiavať odporúčané pokyny.


Ak si nie ste istí, vždy radšej zvoľte jemnejšie metódy čistenia a vyhnite sa použitiu silných chemikálií. Pamätajte, že správna starostlivosť o tkaniny nielenže zabezpečí účinné odstránenie škvŕn, ale tiež pomôže dlhšie udržať vaše oblečenie v dobrom stave.

 

pranie oblečenia

Voňavé oblečenie bez škvŕn

Po úspešnom odstránení škvŕn je dôležité nezabudnúť na posledný krok – pridanie vône k vašej bielizni. Tu prichádza na scénu naša exkluzívna rada parfumov na pranie, ktoré dodajú vášmu oblečeniu sviežosť a neodolateľnú vôňu. 


Vďaka širokému výberu vôní si môžete vybrať presne takú, ktorá najviac vyhovuje vášmu štýlu a preferenciám. Váš obľúbený kúsok tak bude nielen skvele vyzerať, ale aj voňať.

Späť do obchodu